Dan Tănasă este câştigătorul primei ediţii a premiului “Libertatea presei pentru curaj”
Jurnalistul Dan Tănasă a fost nominalizatul lunii iulie la “Premiul Libertatea Presei pentru Curaj”, iniţiativa a Fundaţiei Familia Voiculescu. El este câştigătorul primei ediţii a acestui concurs, al cărui premiu este de 50 000 lei. Trofeul şi diploma i-au fost înmânate în emisiunea realizată de Mihai Gâdea, “Sinteză zilei”, din data de 24 septembrie.

Cu o intensă activitate pe blogul care îi poartă numele, jurnalistul scrie din 2008 despre abuzurile administraţiei publice locale din Covasna şi Harghita şi a câştigat numeroase procese în instanţele din România împotriva autorităţilor publice locale din cele două judeţe. Din iunie 2014 este preşedinte-fondator al Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC).
“Fii schimbarea pe care vrei să o vezi la cei din jurul tău, spunea Gandhi. Sper că activitatea mea pentru respectarea legii să-I inspire şi pe alţii să acţioneze. Pentru că schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Mulţumesc Fundaţiei Familia Voiculescu pentru onoarea de a-mi răsplăti munca”, a declarat Dan Tănasă.
Dan Tănasă a fost propus la Premiul Libertatea Presei pentru curaj de Cătălin Balau, pe adresa office@premiulibertateapresei.ro “Referitor la acest concurs am o propunere pe care eu o consider că fiind îndreptăţită. Dan Tănasă,acest blogger care de ani de zile se lupta cu sistemul corupt din Covasna, Harghita şi Mureş şi nu neapărat doar din acele zone. De ani de zile prin acţiunile domniei sale a obligat instituţiile de conducere să aplice legea prin sesizări scrise şi procese câştigate, articole scrise pe blogul personal etc.”
“Dan Tanasa e un vechi şi încercat luptător pentru drepturile românilor şi respectarea legalităţii în judeţele Harghita şi Covasna. Blogul şi site-ul lui Dan Tanasa au făcut istorie naţională şi sunt cele mai accesate de cei care doresc să cunoască situaţia dificlă a românilor din aşa-zisul Ţinut Secuiesc, supuşi maghiarizării sau epurării etnice de către autorităţile administrative locale ale UDMR şi ale celorlalte formaţiuni iredentiste. Dan Tanasa cunoaste bine situaţia locului şi a câştigat numeroase procese împotriva prefecţilor, preşedinţilor C.J., primarilor, consilierilor locali, judeţeni sau deputaţilor UDMR, care au încălcat legea şi Constituţia României. Ca urmare a acţiunilor lui Dan Tanasa au fost date jos steagurile Ungariei Mari de pe clădirile statului român şi panourile montate cu inscripţia Ţinutul Secuiesc. Un român singur a făcut pentru România, în cele două judeţe, mai mult decât au făcut serviciile speciale îmbuibate de Băsescu şi puse pe căpătuială. Datorită lui Dan Tanasa au fost deconspirate şi blocate numeroase acţiuni ale iredentiştilor şi revizioniştilor maghiari din UDMR, Partidul Civic Maghiar, Garda Maghiară sau CNS. Dan Tanasa a deconspirat şi taberele paramilitare ale Gărzii Secuieşti care se înarmează ilegal în vederea înfiinţării unui stat autonom în inima României: Ţinutul Secuiesc”, a scris Ionut Tene despre castigatorul premiului.
Concursul “Premiul Libertatea presei pentru curaj” a început pe 25 septembrie 2014 cu înscrierile, iar din ianuarie au fost desemnaţi opt nominalizaţi. Au fost luate în calcul acţiunile îndrăzneţe, luările de poziţie împotriva abuzurilor, faptele care au împiedicat realizarea unei presiuni prin care drepturile presei ar fi fost îngrădite, dezvăluirile unor persoane din mass-media scrisă, audio şi/sau video sau care au legătură cu aceste domenii şi care au luptat cu demnitate împotriva unui sistem corupt, nedrept, abuziv. Au fost avute în vedere şi acţiunile persoanelor care au înţeles să susţină presă independenţa sau persoanele care au asigurat un climat ca presa să existe.
Nominalizaţii primei ediţii la Premiul Libertatea Presei pentru Curaj au fost Ovidiu Zara, jurnalist, Daniel Bejan, scriitor, Dragoş Bota, jurnalist, Alexandrina Chiţu, profesor de limba română, autor a două cărţi despre fenomenul Piaţă Universităţii 2012, Constantin Creangă, inginer pensionar, cel care a obţinut anchetarea penală a judecătorilor Curţii Constituţionale, Dinu Săraru, dramaturg, eseist, publicist, romancier şi scriitor român, Dan Tănasă, blogger, şi Vlad Georgescu, ziarist.
Jurnalistul Vlad Georgescu, nominalizatul lunii august la premiul „Libertatea Presei pentru Curaj”
Ultimul nominalizat, cel al lunii august, în concursul iniţiat de Fundaţia Familia Voiculescu, Premiul Libertatea Presei Pentru Curaj, este Vlad Georgescu, cetăţean german, jurnalist cu o activitate impresionantă. Este semnatar, alături de Marita Vollborn, a opt cărţi de investigaţie, dintre care două best-seller-uri, colaborator, de-a lungul anilor, la cele mai importante publicaţii germane şi, nu în ultimul rând, semnatarul articolului despre cel mai important caz de corupţie la nivel european, “EADS – Corruption made în Germany”. Vlad Georgescu a continuat investigaţiile în acest caz, în ciuda încercărilor de intimidare prin care a trecut ulterior, inclusiv prin chemarea în judecată de către fostul cancelar Gerhard Schroeder.
Citește tot articolul.
Jurnalistul Dan Tanasa este nominalizatul lunii iulie la “Premiul Libertatea Presei pentru Curaj”
Juriul desemnat de Fundatia Familia Dan Voiculescu a ales ca nominalizatul lunii iulie la Premiul Libertatea Presei pentru Curaj sa fie Dan Tanasa. Din 2008, jurnalistul scrie despre abuzurile administrației publice locale din Covasna și Harghita si a castigat numeroase procese in instantele din Romania impotriva autoritatilor publice locale din cele doua judete. Din iunie 2014 este președinte-fondator al Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC).
Citește tot articolul.
Scriitorul Dinu Sararu, nominalizatul lunii iunie la premiul “LIbertatea presei pentru curaj”
Juriul competitiei “Premiul Libertatea Presei pentru curaj”, initiativa a Fundatiei Voiculescu, a decis ca nominalizat al lunii iunie la trofeul ce va fi decernat in septembrie sa fie celebrul scriitor Dinu Sararu, atat pentru evenimentul lansarii acestei carti, cat si pentru intreaga activitate.
Citește tot articolul.
Inginerul pensionar Constantin Creangă este nominalizatul lunii mai la premiul “Libertatea presei pentru curaj”
Finalistul lunii mai în competiţia “Premiul libertatea presei pentru curaj” este inginerul pensionar Creangă Constantin. Domnia sa este cel care a obţinut anchetarea penală a judecătorilor Curţii Constituţionale, pentru invalidarea Referendumului din 2012. După nenumărate plângeri, Curtea Supremă a decis că procurorii trebuie să cerceteze felul în care judecătorii CCR au decis revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni, în 2012. “Am depus în total trei plângeri: prima la procurorul general, a două la şeful Secţiei Criminalistice din Procuratură şi a treia de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. (…) Matematic, eu am dovedit că s-a îndeplinit cvorumul în proporţie de 51,1%, deci votul cetăţenilor ţării din 2012 a fost valid”, a declarat Constantin Creangă, la Antena 3. Domnul Creangă a aşteptat, până în 2013, rezultatul referendumului, care i-a confirmat supoziţiile, că populaţia României este în scădere, respectiv românii sunt cu 200 000 mai puţini decât la referendumul anterior. A citit Constituţia şi a dovedit, prin calcule matematice, că a fost îndeplinit cvorumul în 2012. Apoi a redactat plângerile. “Nu mi-a fost frică. Ce puteau să-mi facă?” a întrebat retoric domnul Creangă, invitat într-una din ediţiile emisiunii Q & A, realizată de Alessandra Stoicescu.
Citește tot articolul.
Câştigătorul lunii aprilie al Premiului Libertatea Presei pentru Curaj este profesor Alexandrina Chitu
Juriul desemnat de Fundatia Familia Voiculescu a nominalizat un nou finalist in competitia “Premiul Libertatea Presei pentru Curaj”. Finalistul este anuntat astazi, 3 mai, cand peste tot in lume se sarbatoreste Ziua Libertatii Presei. La adresa office@premiulibertateapresei.ro s-au trimis, până acum, mii de e-mail-uri, care relatează acțiunile unor oameni curajosi, cu luări de poziție pertinente, autori ai unor anchete curajoase. Dintre ei, pentru luna aprilie, nominalizatul la premiul de 50.000 RON este Alexandrina Chitu, profesor de limba romana, actualmente pensionara, autoare a doua volume “- Fenomenul Piaţa Universităţii 2012”, apărută în ianuarie 2013, si “Sloganuri adunate din Piaţa Universităţii 2012 – 2013”, apărută în august 2014.
Citește tot articolul.
Câştigătorul lunii martie al Premiului Libertatea Presei pentru Curaj este jurnalistul Dragos Boța
Juriul desemnat de Fundatia Familia Voiculescu a nominalizat un alt jurnalist între finaliștii la “Premiul Libertatea Presei pentru Curaj”. La adresa office@premiulibertateapresei.ro s-au trimis, până acum, mii de e-mail-uri, care relatează acțiunile unor oameni curajosi, cu luări de poziție pertinente, autori ai unor anchete curajoase. Pentru luna martie, nominalizatul la premiul de 50.000 RON este Dragos Boța, ziarist cu o vastă experiență. De-a lungul carierei sale, a fost correspondent de razboi, in Irak, alături de regretatul Mile Carpenisan, dar și în Kosovo sau Iugoslavia, și a lucrat pentru diverse cotidiane centrale și locale. În 2009, a site-ul de investigatii www.pressalert.ro.
Citește tot articolul.
Câştigătorul lunii februarie al Premiului Libertatea Presei pentru Curaj este scriitorul Daniel Bejan
Juriul desemnat de Fundatia Familia Voiculescu a avut o dificila misiune, aceea de a nominaliza dintre mii de e-mail-uri, expediate pe adresa office@premiulibertateapresei.ro, un singur castigator. Au existat scrisori emotionante, anchete curajoase, luari de pozitie care merita a fi cunoscute.
Dintre toti cei care au scris, am selectat cateva randuri ale unor aspiranti la premiu a caror atitudine merita respectul nostru:
Citește tot articolul.
Câştigătorul lunii ianuarie al Premiului Libertatea Presei pentru Curaj este Ovidiu Zară
Le mulţumim tuturor celor care ne-au scris şi au înţeles importanţa acestui premiu, trimiţându-ne fie propriile realizări, fie ni s-au adresat pentru a nominaliza alte persoane, a căror activitate le recomandă pentru a fi nominalizate. Am primit sute de înscrieri pe adresa office@premiulibertaeapresei.ro, din ţară şi din străinătate, nu putem menţiona fiecare concurent, dorim însă să aducem în atenţia cititorilor următoarele nume, ale căror mesaje ne-au atras atenţia:
Citește tot articolul.
Primul finalist al Premiului Libertatea Presei va fi ales in luna ianuarie!
Luna ianuarie inseamna si nominalizarea primului finalist la premiul Libertatea Presei, infiintat in urma unei initiative a Fundatiei Familia Voiculescu, in scopul de a promova si recompensa orice demers sau eveniment in care democratia, libertatea au avut de castigat, stabilind precedente in orice domeniu. Acest premiu este mai mult decat oricand in actualitate, tinand cont de tragicele evenimente petrecute in redactia Charlie Hebdo, din Paris, cand ziaristii si-au pierdut viata pentru ca au avut curaj sa-si sustina opinia.
Asa cum a fost anuntat la lansare, in luna septembrie a anului trecut, “Premiul Libertatea Presei” recompenseaza luarile de pozitie impotriva abuzurilor, faptele care au impiedicat realizarea unei presiuni prin care drepturile presei ar fi fost ingradite, dezvaluirile unor persoane din media scrisa, audio sau video sau care are legatura cu aceste domenii si care au luptat cu demnitate impotriva unui sistem corupt. Se pot inscrie, de asemenea, cei care inteleg sa sustina presa independent sau persoanele care au asigurat un climat ca presa sa existe.
Sunt asteptate pe adresa de email office@premiulibertateapresei.ro inscrierile la premiu a tuturor celor a caror activitate corespunde criteriilor de inscriere. Comisia va desemna un finalist pe 1 februarie 2015, fie dintre cei care s-au inscris la premiu, fie va nominaliza o persoana care, desi nu s-a inscris, are rezultate meritorii in ceea ce priveste libertatea presei.
Finala va avea loc in luna septembrie, iar numele marelui castigator al premiului de 50 000 de lei va fi anuntat pe 25 septembrie 2015.
DE CE SE ACORDA ACEST PREMIU
“Am pretuit intotdeauna oamenii indrazneti, puternici, cu viziune. Cred ca sunt calitati necesare pentru a izbandi in orice domeniu, cu atat mai mult in presa, cea despre care se spune ca este, intr-o expresie uzitata dar foarte corecta, cainele de paza al democratiei. Cred ca a venit timpul ca oamenii cu aceste calitati, care nu tin seama de piedici, pun binele obstii inaintea interesului personal si astfel ajuta media sa-si pastreze rolul de observator obiectiv al cetatii, merita incurajati. Si premiati. Intr-o societate in care abuzurile nu mai sunt exceptii, ci banalitati, temerarii trebuie sa stie ca sunt pe drumul cel bun”, afirma profesorul Dan Voiculescu.
“Lansez astazi un indemn adresat tuturor celor care activeaza in presa sau o sustin. Continuati sa va faceti meseria cu demnitate, onoare si curaj! O societate sanatoasa nu poate supravietui fara presa. Iar presa nu poate supravietui fara curaj. Pentru aceia care nu se lasa intimidati, pentru cei care adevarul e mai presus de presiuni, pentru cei care lupta – acest concurs va este adresat!”
A fost ales drept motto pentru acest site un citat din cartea profesorului Andre Aciman, <<Out of Egypt>>, publicata in 2007, pentru ca este extrem de expresiv pentru ce traim acum. <<Daca sub propriul acoperis ti-e teama sa spui ce gandesti, inseamna ca nu ai acoperis>>, a scris Aciman, iar, intr-un fel sau altul, in Romania lui 2014, Antena 3 a patit acest lucru. Este exercitata o presiune asupra presei extraordinara, luarile de pozitie impotriva presedintelui sunt pedepsite aspru, jurnalistii sunt persecutati, trusturile mari de presa au fost faramitate, presa a fost distrusa, Romania se intoarce de unde a plecat, in 1989.
A fost o mare exagerare, in Romania, atunci cand calomnia a fost incriminata penal, o lege care, desi probabil a fost gandita pentru a pedepsi temeinic ofensele, putea fi folosita pentru a ingradi libertatea de opinie. Apoi, poti numara pe degete publicatiile si televiziunile care isi pot permite un departament de jurnalism de investigatie. Si la fel de grav este ca, dupa multi ani, romanii traiesc din nou teama de a vorbi liber. Interceptari mai mult sau mai putin legale, publicarea unor documente secrete, a caror raspandire ar trebui sa fie incriminate prin lege, presiuni asupra jurnalistilor sunt practici comune. Acest premiu il va rasplati pe cei mai buni dintre cei care inteleg importanta unei prese libere intr-o societate democratica. Ne dorim sa-I cunoastem pe cei care au curajul sa vorbeasca sau sa scrie despre lucruri care deranjeaza si care, in acelasi timp, face presa din Romania mai puternica.
“De oriunde voi fi, voi apara libertatea presei si voi lupta impotriva dictaturii lui Basescu. Sunt ingrijorat insa ca presa din Romania, obsedata de rivalitati, consumata de mize financiare si politice, rateaza un moment decisiv pentru garantarea propriei libertati. Cei care au folosit cazul Voiculescu pentru a servi un sistem de presiune care a incalcat deja vointa liber exprimata a 87% dintre romani, sunt naivi si refuza sa vada amenintarea. Intr-un asemenea sistem, drepturile civile ale fiecarui cetatean pot fi oricand incalcate. Chiar si drepturile celor care astazi se bucura miop de acest august fierbinte”, mai scria Dan Voiculescu pe blogul personal pe 17 august.