Cine suntem?

Cine suntem?

Premiul “Libertatea presei pentru curaj” este oferit de Fundatia Familia Voiculescu, si anume fondatorul Grupului Intact, Dan Voiculescu, precum si cele doua fiice, Camelia si Corina Voiculescu, care au preluat afacerile tatalui lor in 2006.

Fundatia Familia Voiculescu se ocupa de promovarea valorilor indiferent de domeniul de activitatea, sustinerea si promovarea libertatii presei si a libertatii de exprimare si cresterea gradului de informare al societatii cu privire la aceste drepturi, recunoasterea si recompensarea performantei in diferite domenii, sustinerea educatiei si a culturii in randul tinerilor si nu numai.

Dan Voiculescu este om de afaceri, politician, profesor universitar, autor al unor volume cu profil economic, fondatorul celui mai mare trust de presa romanesc, Intact Media Group, care cuprinde Antena 1, Antena Stars, Antena 3, Euforia TV si Zu TV, radiourile Romantic si Zu, cotidianele Jurnalul National si Gazeta Sporturilor, publicatiile BBC Good Food, Top Gear si Science Focus, tipografia Intact. Cota de piata a televiziunilor Intact este mai mare de 20% din totalul pietei media si este in crestere crestere de la an la an. In 1990 a fondat holding-ul Grivco, care are ca principala activitate comertul exterior.

“Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei” activeaza din 1990 si are ca scop sprijinirea, promovarea si incurajarea valorilor autentice romanesti, copii talentati in domenii diverse, incepand cu economie sau stiinta si terminand cu arta si cultura. Ionut Alexandru Budisteanu, Mircea Gogoncea, Matei Bucur Mihaescu sau Stefan Tomici sunt doar cativa dintre tinerii care au fost descoperiti de FUDV. Prin intermediul Fundatiei au fost oferite burse pentru studenti, dar si rechizite copiilor care provin din familii nevoiase si care altfel nu ar fi putut merge la scoala.

In domeniul politic, Dan Voiculescu a infiintat Partidul Umanist, in 1991, care, in 2005 si-a schimbat titulatura in Partidul Conservator. A fost de trei ori ales senator si a avut o serie de propuneri legislative sociale, cum ar fi prelungirea contractelor chiriașilor din casele naționalizate, reducerea TVA-ului pentru produsele alimentare de baza, fondul de solidaritate pentru pensionari și neimpozitarea profitului reinvestit, dar si dublarea pedepselor pentru evaziune fiscala. A indeplinit functia de vicepresedinte al senatului. “Am un regret, din Parlament am crezut eu că pot să produc reglementări legislative pentru intreaga populaţie a Romaniei, mi-ar fi plăcut să pot să ajut anumite categorii, dar nu e posibil. Nu e un eşec, nu e o infrangere, este vorba despre decizia unui om onest care nu poate continua să mai fie salariat la stat dacă nu şi işi face datoria aşa cum ar dori să şi-o facă”, a declarat Dan Voiculescu in 2007. Este cunoscut, de-a lungul carierei sale de om politic, pentru luarile de cuvant critice, mai ales la adresa presedintelui Basescu, fara teama repercusiunilor.

În timpul perioadei în care a fost senator, Dan Voiculescu a avut 37 de iniţiative parlamentare, 36 de declaraţii politice, 63 de întrebări, 33 de interpelări, 18 interpelări la adresa Primului Ministru şi 40 de luări de cuvânt în plen, conform fişei sale de pe pagina Senatului României. Propunerea legislativă privind modificarea Legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, nr.241/2005  a devenit Legea 50/14.03.2013 publicatã în M.O. 146/19.03.2013. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.69/2000 privind educaţia fizică şi sportul a devenit Legea 96/01.07.2014. Propunerea legislativă privind instituirea Zilei Limbii Române A devenit Legea 53/14.03.2013 publicatã în M.O. 145/19.03.2013. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari A devenit Legea 175/17.07.2010 publicatã în Monitorul Oficial 502/20.07.2010. Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii camerelor de comerţ din România nr.335/2007 şi a Legii nr.26/1990 privind registrul comerţului A devenit Legea 39/30.03.2011 publicatã în M.O. 224/31.03.2011.

In domeniul academic, Dan Voiculescu a fost profesor universitar la ASE, intre anii 1996 si 2004, unde a sustinut cursul de “Competitie si Competitivitate”, in cadrul Catedrei de Relatii Economice Internationale. Este doctor in Economie, din 1977.

Este autorul a numeroase volume de specialitate: “Uniunea Social Liberala”, “Negocierea – forma de comunicare in relatiile interumane”, “Lupta politica”, “Societatea Umanista”, “Lupta cu noi insine. Romania 1989 – 1999”, “Leasing”, “Economie si umanism”, “Comertul exterior al Romaniei”, “Competitivitatea intreprinderilor si a natiunilor”, “Competitie si competitivitate”, “Franchising”, “Analiza de competitivitate a economiei romanesti”, “Praxiologia afacerilor”, “Adevarul despre Crescent”.

Dan Voiculescu este autorul a nenumarate acte de binefacere, ajutand familii defavorizate fie prin intermediul fundatiei care ii poarta numele, fie individual.

Camelia si Corina Voiculescu sunt fiicele profesorului Voiculescu, care au preluat afacerile tatalui lor in 2006. Camelia Voiculescu si-a asumat patronarea societatilor, Corina Voiculescu a ales sa se dedice activitatilor de binefacere.

50 000 de lei este valoarea premiului pe care Fundatia Familia Voiculescu o ofera celui care va reusi sa demonstreze ca are curaj, forta si determinare pentru a apara libertatea presei.