Câştigătorul lunii martie al Premiului Libertatea Presei pentru Curaj este jurnalistul Dragos Boța

Juriul desemnat de Fundatia Familia Voiculescu a nominalizat un alt jurnalist între finaliștii la “Premiul Libertatea Presei pentru Curaj”. La adresa [email protected] s-au trimis, până acum, mii de e-mail-uri, care relatează acțiunile unor oameni curajosi, cu luări de poziție pertinente, autori ai unor anchete curajoase. Pentru luna martie, nominalizatul la premiul de 50.000 RON este Dragos Boța, ziarist cu o vastă experiență. De-a lungul carierei sale, a fost correspondent de razboi, in Irak, alături de regretatul Mile Carpenisan, dar și în Kosovo sau Iugoslavia, și a lucrat pentru diverse cotidiane centrale și locale. În 2009, a site-ul de investigatii www.pressalert.ro.

“Un jurnalist trăiește prin ce scrie în fiecare zi, respectându-și datoria pe care o are față de public. Important este ca niciodată să nu cedeze în fața presiunilor și să spună adevărul cu riscul de a-i enerva pe trecătorii zei ai zilei. Pentru că libertatea nu se negociază. Nominalizarea la acest premiu este pentru mine, ca jurnalist de investigație, o confirmare că am rămas pe drumul corect, în aceste vremuri tulburi pentru presa din România”, a declarat Dragos Boța.

Ancheta realizata de jurnalistul nominalizat la “Premiul Libertatea Presei pentru Curaj”, care a avut cel mai mare răsunet, poate fi regăsită la http://www.pressalert.ro/2010/09/exclusiv-consiliul-judetean-timis-a-concesionat-parcela-secreta-din-pitt-firmei-familiei-presedintelui-ostaficiuc/. Ulterior, pedelistul Constantin Ostaficiuc a fost declarat în conflict de interese de către ANI, decizie rămasă definitivă prin hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție, iar acum este anchetat de DNA pentru cele descoperite de pressalert.ro.

După această anchetă http://www.pressalert.ro/2012/07/exclusiv-varul-deputatului-alin-popoviciu-jupanul-spatiilor-de-pe-aeroportul-timisoara-luate-la-preturi-de-chilipir/, deputații PDL Alin Popoviciu și Cornel Sămărtinean și fostul șef al PDL Timiș și al Consiliului Județean Timiș, Constantin Ostaficiuc, sunt anchetați de DNA.

Tot după patru ani s-a confirmat și o altă investigație despre cum o piață poate să fie gata în România înainte ca licitația să fie gata http://www.pressalert.ro/2014/04/corpul-de-control-al-primului-ministru-confirma-dupa-patru-ani-dezvaluirile-pressalert-ro-despre-licitatia-pentru-piata-de-la-lovrin-vezi-cine-si-cum-abuzat-legea/.

Ancheta care a blocat un megatun imobiliar sprijit de Primăria Timișoara: http://www.pressalert.ro/2014/03/exclusiv-administratia-robu-complice-la-un-megatun-imobiliar-dat-statului-90-000-euro-pentru-cinci-hectare-din-intravilanul-timisoarei-vezi-conexiunile-dintre-beneficiar-si-oamenii-primaru/

Concursul “Premiul Libertatea presei pentru curaj” continuă şi în lunile următoare. Aşteptăm pe aceeaşi adresa, [email protected], e-mail-urile dumneavoastră în care va autopropuneti pentru premiul sau înscrieţi persoane a căror activitate este adecvată exigenţelor acestei competiţii. Numele câştigătorului marelui premiu de 50.000 RON va fi anunţat pe 25 septembrie şi va fi ales din finaliştii fiecărei luni.