Câştigătorul lunii ianuarie al Premiului Libertatea Presei pentru Curaj este Ovidiu Zară

Le mulţumim tuturor celor care ne-au scris şi au înţeles importanţa acestui premiu, trimiţându-ne fie propriile realizări, fie ni s-au adresat pentru a nominaliza alte persoane, a căror activitate le recomandă pentru a fi nominalizate. Am primit sute de înscrieri pe adresa [email protected], din ţară şi din străinătate, nu putem menţiona fiecare concurent, dorim însă să aducem în atenţia cititorilor următoarele nume, ale căror mesaje ne-au atras atenţia:

Domnul judecător Stan Mustaţă:

“Am respectat legea penală română şi procesual penală, lege care garantează dreptul la apărare şi la un proces echitabil, indiferent unde este inculpatul şi unde se află pe scara socială, legea română fiind în concordanţă cu reglementările Uniunii Europene. Pentru acest motiv, încercând să fiu şantajat, în sensul de a-l judeca pe Voiculescu şi ceilalţi, într-o luna de zile mi s-a fabricat artificial un dosar de corupţie. În baza acestui dosar fabricat, am fost îndepărtat din Completul de Judecată în care trebuia să judec dosarul ICA şi înlocuit cu judecători care urmau să execute ordinele. Pentru că nu m-am lăsat controlat, mi s-a fabricat acest dosar. Nu m-am opus regimului totalitar, doar am respectat legea”.

Profesorul Doctor Paul Gabriel Miclaus, care a nominalizat doi jurnalişti la Premiul Libertatea Presei:

“Va scriu doar pentru a sublinia faptul că ştiu doi jurnalişti vechi, ale căror articole, cred eu, se încadrează în campania salutară lansată de dumneavoastră. Unul este Ovidiu Zară, iar celălalt este Lidia Moise. Amândoi au, pe lângă realele calităţi ce îi recomandă că jurnalişti, şi solide cunoştinţe economice şi, nu mai puţin, capacitatea şi dorinţa necesare pentru a înţelege subiectele abordate.

Asigurându-va de faptul că rândurile mele nu sunt cunoscute de niciunul dintre cei doi, va urez succes în selecţia pe care o veţi face”.

Stelian Negrea este, de asemenea, unul dintre primii înscrişi la “Premiul Libertatea Presei”, iar Dan Tapalagă a fost nominalizat foarte recent, pentru editorialul “Preşedintele Iohannis, la primul test major. Ce probleme ridică demisia lui Maior”.

Câştigătorul lunii ianuarie al premiului Libertatea Presei este un nume cunoscut în presă, a cărui întreagă activitate a fost pusă în slujba acestui ideal. Ovidiu Zară este câştigătorul al Premiului Libertatea Presei pentru Curaj, în luna ianuarie, pentru întreagă să activitate şi pentru luările sale de poziţie pertinente. “Nu ştiţi cât de mult înseamnă pentru mine această nominalizare, nu mă aşteptăm, va mulţumesc tare mult”, a spus jurnalistul. “Sunt unul dintre românii care se trage din inima ţării, din zona Făgăraşului, un om care a fost educat în spiritul că mai presus de toate există un Dumnezeu, iar fundalul de exersare şi promovare a credinţei şi a valorilor umane este curajul. Bunicul meu, un ardelean autentic îmi spunea, pe când eram un boţ de copil, cã a avea curaj nu înseamnã absenţa fricii, ci înseamnã a merge împotriva ei. Moşul meu – un om cu nu prea multã şcoalã, dar cu un suflet şi o înţelepciune mari cât Luna de pe Cer – îl cita deseori pe Aristotel, spunându-mi cã, de fapt, “curajul este prima din calităţile omului, pentru că este calitatea care le garantează pe celelalte”. Aşa am învãtat cã nu poţi avea onoare, nu poţi fi înţelept, integru, iubitor de semeni şi de adevãr, fără a avea curajul de a acţiona şi de a refuză sã crezi cã în viatã pot există bariere precum “nu ştiu”, “nu vreau” , “nu pot”, “nu îmi pasã”… În cariera mea de jurnalist – pe care i-o datorez fostului mare gazetar Mircea Bãnãrescu – am înţeles cã atunci când vrei că adevãrul sã triumfe, când îţi doreşti cã mãcar un suflet cãruia i s-a fãcut o nedreptate sã respire mai uşor, trebuie cu orice preţ sã ai curajul de a de a investiga, de a scrie şi de a vorbi despre lucruri sau fapte lipsite de importanţã pentru unii, ori deranjante pentru alţii”, a mai declarat Ovidiu Zară atunci când a fost anunţat că este câştigătorul lunii ianuarie.

Concursul “Premiul Libertatea presei pentru curaj” continuă şi în lunile următoare. Aşteptăm pe aceeaşi adresa, [email protected], e-mail-urile dumneavoastră în care va autopropuneti pentru premiul sau înscrieţi persoane a căror activitate este adecvată exigenţelor acestei competiţii. NUmele câştigătorului marelui premiu va fi anunţat pe 25 septembrie şi va fi ales din finaliştii fiecărei luni.