Câştigătorul lunii februarie al Premiului Libertatea Presei pentru Curaj este scriitorul Daniel Bejan

Juriul desemnat de Fundatia Familia Voiculescu a avut o dificila misiune, aceea de a nominaliza dintre mii de e-mail-uri, expediate pe adresa [email protected], un singur castigator. Au existat scrisori emotionante, anchete curajoase, luari de pozitie care merita a fi cunoscute.

Dintre toti cei care au scris, am selectat cateva randuri ale unor aspiranti la premiu a caror atitudine merita respectul nostru:

Andreea Roxana Ringhilescu Beikes: “Vă scriu pentru a vă atrage atenția asupra unui caz excepțional de luptă cu sistemul corupt din România. Tatăl meu, Viorel Rînghilescu fără să se gândească la faptul ca ceea ce face îi pune viața în pericol, atunci când a cerut în instanță desființarea acestui partid politic, deși știa că Traian Băsescu se afla în spatele acestuia. Pentru el, Romania a însemnat întotdeauna mai mult decât propria familie. El a luptat și mai luptă pentru niște idealuri în care a crezut și în care mai crede, mai bine de 25 de ani. El este adevăratul fondator al Partidului Democrat, partid pe care la fondat în Revoluție. A rezistat tuturor atacurilor sistemului, inclusiv amenințărilor cu moartea,  și în curând o să înscrie Partidul Democrat, partid înscris în acest moment în Diaspora, și în România.”

Gheorghe Tatiana: “Stiti cum am invatat sa scriu in grafia latina ?? Pe ascuns!!! De ce?? Pentru ca scoala in care am invatat era controlata de  Ministerul educatiei din  orasul Tiraspol. La lectia de limba moldoveneasca cum se spunea pe-atunci, aveam 2 caiete, unul pentru  domnii inspectori, daca cumva veneau in control si celalalt  pentru a invata sa scriem in grafia latina. Asa aveau toti colegi mei. (…)In acea dimineata neagra,  cand separatistii ne-au devastat scoala, cand  ne-au inconjurat  in strada ca pe niste infractori cu pistoalele langa noi, am inteles ca situatia este foarte grava.. Atunci  parca mi sau terminat si cuvintele, doar inghiteam in sec si-mi plangea sufletul.  Si copii si parinti, ne imbratisam si ne incurajam unii pe altii dar… dar  nu am renuntat.”

Catalin Balau: “Referitor la acest concurs am o propunere pe care eu o consider ca fiind indreptatita. Dan Tanasa,acest blogger care de ani de zile se lupta cu sistemul corupt din Covasna, Harghita si Mures si nu neaparat doar din acele zone.De ani de zile prin actiunile domniei sale a obligat institutiile de conducere sa aplice legea prin sesizari scrise si procese castigate ,articole scrise pe blogul personal etc.”

Petru Borodi: “Desigur nu fac altceva decât cele ce consider ca fiind *Drept-Obligaţie* pentru un om simplu român ! “am fost cel care a determinat  iniţierea  Asocoiaţiei F.R.A.C.U.L. a cărui conducător am fost şi sunt  Asociaţie care a făcut cele mai multe manifestări anti-comuniste din Cluj, am iniţiat/condus actul de demolare a insemnelor ( tancul sovietic şi obeliscul sovietic din faţa şi respectiv spatele Catedralei Ortodoxe din Cluj) ocupaţiei sovietice, impreună cu Costel Condurache,Câmpeanu teodor, Deac Ioan şi Ion Ştefan am gândit şi iniţiat uniunea cunoscută sun denumirea de *Forumul Democratic* devenit mai apoi *Convenţia Democratică* si multe altele. Ştiu că acte precum acestea nu au interes pentru televiziuni, însă am trimis acest sumar pentru a se bine înţelege că mai sunt OAMENI ROMÂNI !!

P.S. Tare aş dori ca Adevărul să Triumfe şi minciuna şi manipularea, precum şi corupţia şi trădarea să urle de durere pe străzile României ! Da chiar cu riscul ca să surzească indiferenţii şi ipocriţii !”

Nominalizatul lunii februarie la Premiul pentru Libertatea Presei este scriitorul si publicistul Daniel Octavian Bejan, care are o vasta experienta in presa. In 2007 apare blogul MosheMordechai, un blog centrat pe analiza şi comentariul politic. Deşi demersul solitar al unui lup singuratic, blogul devine rapid extrem de popular, citit şi citat. Dintre miile de articole adunate de-a lungul timpului, nu puţine sunt preluate în presă sau capătă o circulaţie virală. Articolele apărute pe blog consacră expresii şi idei care sunt preluate şi devin comune în spaţiul public. În 2011 şi 2012, blogul este desemnat „Cel mai bun blog politic din România” de către juriul RoBlogFest (înaintea altor bloguri ale unor jurnalişti sau oameni politici, de la Adrian Năstase până la Alina Gorghiu), venind ca o recunoaştere a îndrăznelii de a crede în jurnalismul independent.

Concursul “Premiul Libertatea presei pentru curaj” continuă şi în lunile următoare. Aşteptăm pe aceeaşi adresa, [email protected], e-mail-urile dumneavoastră în care va autopropuneti pentru premiul sau înscrieţi persoane a căror activitate este adecvată exigenţelor acestei competiţii. NUmele câştigătorului marelui premiu va fi anunţat pe 25 septembrie şi va fi ales din finaliştii fiecărei luni.