Câştigătorul lunii aprilie al Premiului Libertatea Presei pentru Curaj este profesor Alexandrina Chitu

Juriul desemnat de Fundatia Familia Voiculescu a nominalizat un nou finalist in competitia “Premiul Libertatea Presei pentru Curaj”. Finalistul este anuntat astazi, 3 mai, cand peste tot in lume se sarbatoreste Ziua Libertatii Presei. La adresa [email protected] s-au trimis, până acum, mii de e-mail-uri, care relatează acțiunile unor oameni curajosi, cu luări de poziție pertinente, autori ai unor anchete curajoase. Dintre ei, pentru luna aprilie, nominalizatul la premiul de 50.000 RON este Alexandrina Chitu, profesor de limba romana, actualmente pensionara, autoare a doua volume “- Fenomenul Piaţa Universităţii 2012”, apărută în ianuarie 2013, si “Sloganuri adunate din Piaţa Universităţii 2012 – 2013”, apărută în august 2014.

“Participând zilnic la evenimentele din Piaţa Universităţii, mi-a venit ideea de a strânge într-un jurnal starea de spirit, entuziasmul, nădejdea şi deznădejdea celor care au scris pe pancarde şi au strigat zile şi ani în acest loc, devenit prin participanţii săi o Piaţă a Democraţiei, un loc unde poţi să-ţi exprimi liber gândurile. Şi atunci, m-am apucat să scriu tot ceea ce aduceau oamenii cu speranţa de a scăpa de un regim opresiv, care a săvârşit atrocităţile din 13 – 14 ianuarie 2012. Acest lucru i-a îndârjit şi mai mult pe oameni scoţându-i din casă, din indiferenţă şi pasivitate. Totul s-a datorat şi televiziunilor, în special postului Antena 3. Fiecare om venea de acasă în Piaţa Universităţii cu o lozincă, un slogan, pe care toţi din piaţă le adoptam, le strigam şi ni le însuşeam încât, la un moment dat nu mai ştiam al cui este”, a spus Alexandrina Chitu. Ca talentul şi curajul acestor oameni să nu se piardă, doamna profesoara a notat zi de zi evenimente şi si-a compus cărţile pe zile. “Evenimentele au curs şi ne-am socotit participanţi direcţi la căderea guvernelor Boc şi Ungureanu. Cea de a doua carte, dedicată tot curajoşilor şi talentaţilor oameni din Piaţa Universităţii însumează aproape toate sloganurile strigate de ei de-a lungul a trei ani de zile, pe arşiţă, ploaie, ninsori, cu diferite ocazii, la diferite locaţii: Reprezentanţa Uniunii Europene la Bucureşti, DNA, Parlament, CSM, Ambasada Ungariei la Bucureşti, Str. Comăniţa, Palatul Cotroceni, Piaţa Victoriei, Bulevardul Magheru”, a mai spus doamna Chitu. “Sunt fericită ca există un astfel de premiu, sunt onorată sa mă aflu printre nominalizați”.

Finalistii lunilor anterioare la premiul „Libertatea presei pentru curaj” sunt jurnalistii Ovidiu Zara si Dragos Bota, precum si scriitorul Daniel O. Bejan.

Concursul “Premiul Libertatea presei pentru curaj” continuă şi în lunile următoare. Aşteptăm pe aceeaşi adresa, [email protected], e-mail-urile dumneavoastră în care va autopropuneti pentru premiul sau înscrieţi persoane a căror activitate este adecvată exigenţelor acestei competiţii. Numele câştigătorului marelui premiu de 50.000 RON va fi anunţat pe 25 septembrie şi va fi ales din finaliştii fiecărei luni.