Jurnalistul Vlad Georgescu, nominalizatul lunii august la premiul „Libertatea Presei pentru Curaj”

Georgescu_aktuell-2013

Ultimul nominalizat, cel al lunii august, în concursul iniţiat de Fundaţia Familia Voiculescu, Premiul Libertatea Presei Pentru Curaj, este Vlad Georgescu, cetăţean german, jurnalist cu o activitate impresionantă. Este semnatar, alături de Marita Vollborn, a opt cărţi de investigaţie, dintre care două best-seller-uri, colaborator, de-a lungul anilor, la cele mai importante publicaţii germane şi, nu în ultimul rând, semnatarul articolului despre cel mai important caz de corupţie la nivel european, “EADS – Corruption made în Germany”. Vlad Georgescu a continuat investigaţiile în acest caz, în ciuda încercărilor de intimidare prin care a trecut ulterior, inclusiv prin chemarea în judecată de către fostul cancelar Gerhard Schroeder.

“Cred că nu am făcut ceva deosebit, ci mi-am făcut meseria aşa cum am învăţat că trebuie făcută. Mă simt onorat de această nominalizare din partea Fundaţiei Familia Voiculescu, este important să ştiu că această lupta pe care o duc în continuare contează şi este apreciată în România”, spune Vlad Georgescu la aflarea veştii privind nominalizarea.

În 2008, jurnalistul a depus o plângere penală contra prim ministrului Jürgen Rüttgers al landului Nordrhgein Westfalen, care spusese că românii sunt proşti şi leneşi în legătură cu fabrica NOKIA din România. Rüttgers nu a fost sancţionat, dar şi-a cerut scuze după ce a ieşit mare vîlvă în Germania. “Am fost invitat de ambasadorul Comănescu la Berlin cu rugămintea să mă gîndesc şi la relaţiile româno-germane, dar i-am explicat Excelenţei sale că 1. sunt cetăţean german fără cetăţenie română şi 2. dacă un prim ministru jigneşte un întreg popor nimeni nu se poate aştepta să tac. De atunci primesc în fiecare an pe dată de 1 Decembrie o invitaţie de la Ambasada Română din Berlin unde am fost de mai multe ori cu familia să serbăm Ziua Naţională a României”, a declarat jurnalistul.

Nominalizările pentru “Premiul Libertatea Presei pentru Curaj” se încheie aici. Numele câştigătorului marelui premiu de 50.000 RON va fi anunţat pe 25 septembrie şi va fi ales din finaliştii fiecărei luni.