Scriitorul Dinu Sararu, nominalizatul lunii iunie la premiul “LIbertatea presei pentru curaj”

Juriul competitiei “Premiul Libertatea Presei pentru curaj”, initiativa a Fundatiei Voiculescu, a decis ca nominalizat al lunii iunie la trofeul ce va fi decernat in septembrie sa fie celebrul scriitor Dinu Sararu, atat pentru evenimentul lansarii acestei carti, cat si pentru intreaga activitate.

“Va multumesc pentru nominalizarea la “Premiul Libertatea Presei pentru Curaj”. Imi face o reala placere aceasta nominalizare, mai ales ca vine din partea unor oameni care au curajul sa riste tot”, a spus Dinu Sararu atunci cand i-a fost anuntata nominalizarea.

Scriitorul si omul de cultura Dinu Sararu a lansat, la inceputul lunii iunie, volumul „Ultimul bal la Șarpele Roșu. Carnavalul cătușelor”, roman-pamflet, care încheie deja faimoasa “Trilogie a Ciocoilor”. „Carnavalul cătuşelor” ilustreaza o serie de evenimente şi figuri de pe scena politică românească din ultimii ani. În solidaritate cu primele două carti din trilogie, Dinu Sararu creioneaza cu migala profilele alesilor care nu prididesc in a-si umfla propriile conturi, in timp ce incearca sa-I convinga pe ceilalti ca lupta pentru binele natiei romane.

“Realitatea paleste in fata unei fantezii, a unei lumi cu totul speciale, lumea ciocoilor. O tara, Romania, este facuta praf, jupuita, scoasa la mezat, ceva inimaginabil, orice fantezie scriitoriceasca paleste in fata acestei realitati”, a spus, pentru Antena 3, Dinu Sararu. “Este un carnaval al catuselor, un carnaval obositor, nu ma infioara agitatia acestor catuse, ci faptul ca devin inepuizabile. Romania n-a mai produs o masina, o locomotiva, dar produce catuse pe banda rulanta, pentru o lume care nu se mai satura. Ecoul celor zece ani, vulcanul jupuirii tarii de vie a devenit asurzitor”, a mai spus scriitorul la emisiunea “Secvential”, realizata de Adrian Ursu.

Dinu Săraru s-a născut pe 30 ianuarie 1932, ca fiu al învăţătorului Costică Săraru şi al Corneliei Săraru, din comuna Slătioara, situată la 8 km de oraşul Horezu. A intrat în presă la 13 noiembrie 1950, la Radio România. S-a impus în calitate de cronicar teatral, trei decenii, la Radio şi în presa scrisă, iar aceste materiale au fost adunate în volumele ,,Teatru românesc şi interpreţi contemporani” şi ,,Al 3-lea gong”.

A debutat în proză la ,,Gazeta literară” cu o povestire, în 1963, apoi editorial în 1974 cu romanul ,,Nişte ţărani”, primul din ,,Trilogia ţăranească” (,,Nişte ţărani”, ,,Iarba vântului”, ,,Crimă pentru pământ”). În 1976 publică romanul ,,Clipa”, care a stat la baza filmului cu acelaşi titlu.

A mai scris Trilogia ,,Dragostea si Revoluţia” (,,Toamna roşie”, ,,Cei care plătesc cu viaţa”, Speranţa”). În 2002 publică romanul ,,Ciocoii noi cu bodyguard” după care s-a făcut filmul ,,Ticăloşii” şi, în 2011, romanul ,,Ultimul bal la Şarpele roşu”.

A fost directorul Teatrului Mic şi Teatrului foarte Mic din Bucureşti între anii 1977 şi 1990 şi al Teatrului Naţional, în perioada 2000-2004.

A lucrat la revista ,,Luceafărul”, ca secretar general de redacţie, la ,,Scânteia Tineretului”, a creat revistele ,,Noi”, ,,Clipa”, ,,Renaşterea civilizaţiei rurale româneşti”, a fost directorul general al cotidianului ,,Universul românesc”, a pus bazele Fundaţiei Naţionale pentru Civilizaţie Rurală ,,Nişte ţărani”.

A fost distins cu numeroase premii literare şi artistice, printre care premiul Academiei Române. Este membru al Academiei Oamenilor de Stiinţă din România.

Concursul “Premiul Libertatea presei pentru curaj” continuă şi în lunile următoare. Aşteptăm pe aceeaşi adresa, [email protected], e-mail-urile dumneavoastră în care va autopropuneti pentru premiul sau înscrieţi persoane a căror activitate este adecvată exigenţelor acestei competiţii. Numele câştigătorului marelui premiu de 50.000 RON va fi anunţat pe 25 septembrie şi va fi ales din finaliştii fiecărei luni.