Mihai Petean este nominalizatul lunii ianuarie la Premiul LIbertatea Presei pentru curaj

Cea de-a doua editie a “Premiul Libertatea presei pentru curaj”, campanie initiata de Fundatia Familia Voiculescu, anunta nominalizatul lunii ianuarie. Numele sau este Mihai Petean, jurnalist la Cotidian Transilvan. Lucreaza in presa de 15 ani, a parcurs toate etapele evolutiei in presa, de la redactor pana la redactor sef, functie pe care o ocupa acum.

mihai-peteanPe parcursul ultimilor doi ani, Cotidianul Transilvan, sub semnătura lui Mihai Petean, a dezvăluit opiniei publice o serie de adevaruri dureroase legate de unul din cele mai mari jafuri de pe malurile Someşului din perioada postdecembristă. Este vorba de cele petrecute la Aeroportul Internaţional Cluj Napoca, unde DNA a descălecat deja în Dosarul Uioreanu.

A fost un serial încă în derulare închegat de investigaţiile unui jurnalist cu experienţă de peste 15 ani în media. De remarcat faptul că aceste investigaţii s-au bazat mai ales pe acte oficiale emise de instituţii ale statului, precum şi pe surse proprii.

Revenind la anchetele propriu zise, acestea aduc la cunoştinţa publicului cum o instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj a devenit o feudă proprie a unora care s-au şi-au băgat adânc mâna în investiţiile din bani publici deturnându-le spre propriile buzunare sau spre clasa politică ori spre organele de control care le asigurau protecţia.

Mare parte din cele dezvăluite în premieră în anchetele jurnalistice din Cotidianul Transilvan ale lui Mihai Petean au fost ulterior, integral sau parţial confirmate de instituţii ale statului, precum DNA, Curtea de Conturi, Justiţie, ANRMAP sau Corpul de Control al Primului Ministru sau al Ministrului Transporturilor, ori de varii alte documente oficiale sau chiar de arestări, precum cele ale omului de afaceri Ioan Bene, un apropiat al fostului ministru de Interne Ioan Rus sau Horea Uioreanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Iar parte din instituţiile amintite mai au restanţe semnificative legate de cele petrecute la Aeroportul clujean şi aduse la cunoştinţa opiniei publice pri dezvăluirile din Cotidianul Transilvan, sub semnătura lui Mihai Petean. Pentru curajul si consecventa cu care a realizat aceasta ancheta pe parcursul a mai multor ani, prin care au fost date in vileag mari nereguli, Fundatia Familia Voiculescu il desemneaza pe Mihai Petean nominalizatul lunii ianuarie la premiul Libertatea Presei pentru Curaj.

Nominalizările la Premiul Libertatea Presei Pentru Curaj au inceput în luna ianuarie 2016 și vor continua până la finalizarea competiției, în august 2016. Asteptam in continuare e-mail-urile de recomandare a celor pe care considerati ca indeplinesc conditiile de inscriere in aceasta competitie la adresa de e-mail [email protected] Mai multe amanunte despre desfasurarea concursului pot fi gasite pe site-ul www.premiulibertateapresei.ro. Vor exista opt nominalizați, corespunzând fiecarei luni, iar numele castigătorului premiului de 50 000 lei va fi anunțat pe data de 25 septembrie 2016.